zondag 15 februari 2015

Drie in één + een vraag.


Soms heb ik van die buien...dan vraag ik me af wat er nou helemaal zo leuk is aan dat knippen, plakken en scheuren.

Want hallo hé. Het is niet artistiek. Of kunstzinnig. Of heel erg moeilijk.


En welk doel dient het nou eigenlijk helemaal.

Ik bedoel: ik kan ook kaarten in de winkel kopen.


Wie verstuurt er trouwens nou eigenlijk nog kaarten?

Bijna alles kan digitaal, een boodschap op faceboek kost 10 seconden tijd. Als het niet minder is.


En zo gaat dat dan in mijn hoofd.

Totdat ik me ineens realiseer dat ik het nogal druk heb.

Druk als in: gezin, baan en alles wat daar -niet persé goed getimed- bij komt kijken.


Dan snap ik ineens weer waarom ik zo negatief denk.

En sluit ik mezelf op achter mijn bureautje. Waar ik mijn muziek hard aanzet. En als vanzelf mooie papiertjes, tape, stempels erbij pak.

Waar ik me binnen no time voel ontspannen.

En drie kaartjes maak.


En precies dat moment dat ik alle gedachten kan laten gaan en mij voel ontspannen, blijft mijn reden om te knippen, plakken en scheuren. En kaarten te maken.

Wat is jouw reden om kaarten te (blijven) maken?

29 opmerkingen:

 1. Gewoon............heel leuk/lekker bezig zijn, er volop van genieten en ook nog iemand anders een plezier met een kaart die NERGENS te koop is.............wat wil je nog meer??

  xx Irene

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vergeet ik pardoes te zeggen dat ik kaart 1 en 3 weer heel leuk vind!!!!

   Verwijderen
 2. Aan mijn knutseltafel, met al mijn fijne spulletjes om mij heen, kan ik écht ontspannen tussen alle drukte door. Alleen, of samen met een andere creatieveling. Met een lekker muziekje op de achtergrond, even helemaal mijn gedachten op nul. De rust die het geeft en de kriebel in mijn buik die ik krijg als ik iets moois heb gemaakt. Heerlijk! Daarnaast vind ik het geweldig dat ik niet zelf met een berg kaarten blijf zitten, maar dat anderen ook blij worden van mijn hobby. Via mijn blog, maar vooral de ontvangers en kopers van mijn kaarten. Júist in deze tijd van vluchtig contact en onpersoonlijke social media is het fijn om met een persoonlijke creatie te laten zien dat je aan iemand denkt. In goede en in slechte tijden. Een kaartje op je deurmat bij een speciale gebeurtenis, dat betekent dat iemand een aantal dagen van te voren aan je heeft gedacht en iets voor jou heeft gemaakt en een dag van te voren de moeite heeft genomen om een kaartje op de bus te doen. Daar wordt toch iedereen blij van? Dat zegt toch zoveel meer dan een verlate felicitatie een dag na je verjaardag, omdat op Facebook verschijnt dat je jarig bent geweest? Een zelfgemaakt kaartje, elke weer uniek. Een klein gebaar, groots effect. Ik word er blij van, als verstuurder, verkoper en ontvanger!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh ja, wat zijn je kaarten weer gaaf! De diversiteit is zo leuk, zowel je neutrale als fleurige varianten vind ik mooi!

   Verwijderen
 3. Ik vindt het heerlijk om kaartjes te maken het geeft me rust in mijn hoofd. Daarbij vindt ik het heerlijk om ze te versturen en aan de reacties te horen vinden.mensen het leuk om ze te krijgen. En jou kaartjes zijn altijd een bron van inspiratie.De kaartjes die hier boven staan zijn weer geweldig.
  Vriendelijke groet Clärle
  www.facebook.com/creaclarle

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vindt het heerlijk om kaartjes te maken het geeft me rust in mijn hoofd. Daarbij vindt ik het heerlijk om ze te versturen en aan de reacties te horen vinden.mensen het leuk om ze te krijgen. En jou kaartjes zijn altijd een bron van inspiratie.De kaartjes die hier boven staan zijn weer geweldig.
  Vriendelijke groet Clärle
  www.facebook.com/creaclarle

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tja......je slaat de spijker op zijn kop.
  Ook ik kan zulke gedachten hebben.
  Maar, ik ontspan gewoon totaal als ik een creatief idee helemaal uit mijn hoofd kan halen en kan verwerken als een "ding" (ik pimp ook graag dingen, maak kaarten, gebruik mijn naaimachine, werk aan de Pipo wagen enz enz.)
  En zo naast mijn drukke leventje is het een hele fijne manier om te ontspannen en het fijn te hebben.
  Dus, we blijven gewoon lekker door knutselen en vertellen het op ons blog aan elkaar.
  Je kaarten zijn weer mooi, heel inspiratie vol.
  Lieve groet, Daphne

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Allereerst geweldig leuke kaarten. Ik kan erg genieten op de manier hoe jij ze maakt. Om zelf ook eens heel anders te doen, wat losser, vaak zit ik wel eens te vast in wat ik maakt. Waarom maak ik kaarten. Ik vind het leuk om te doen, het geeft vaak een stuk rust, vooral als ik mij even helemaal kan afsluiten van alles en iedereen. De moeite die je er voor moet doen de waardering van mensen die jou kaartje ontvangen. Verder nu als een stuk verwerking, en het is bijzonder om dit proces te zien en ervaren. Hoe alles in elkaar valt, waarom je ze zo maakt. Sommigen kosten veel strijd en moeite, bij andere kaarten is er veel meer rust. Maar dat zijn kaarten die bij mij horen en ik niet allemaal deel. Groetjes, Nelleke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha die Inge,
  zo leuk om je gedachten te lezen. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik dat niet vaak denk. Alleen als mijn kaarten niet willen lukken. Dan denk ik: wat is er eigenlijk zo moeilijk, beetjes knippen, scheuren en plakken....Maar het maken van de kaartjes op mijn eigen kamertje met de muziek en een kaarsje aan en de rommel waar niemand zich aan ergert (als hij niet op mijn kamer komt en wat heeft hij er per slot van rekening te zoeken, ja mij, als hij me mist hihihi....) ontspant me en doet me de drukte en soms zorgen even vergeten. Het werkt misschien wel therapeutisch, bedenk ik me nu.
  Ik baal ook heel erg als ik in een week geen moment heb van even terugtrekken.
  Andere reden is dat de ontvangers het zo waarderen als ze een zelfgemaakte kaart krijgen, de tijd en moeite die je erin hebt gestoken. En natuurlijk het unieke aan de kaart.
  Je kaartjes zijn echt heel gaaf. Wat Nelleke schrijft vind ik ook: jouw kaartjes hebben vaak iets 'los'. Dat zoek ik nog...
  Groetjes,
  GerJanne

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Jouw gedachten heb ik niet zo vaak, moet ik eerlijk zeggen. Ik hou ervan om papier en bijpassende versierseltjes uit te zoeken. Ik ben nogal harmonieus ingesteld ( komt vast doordat ik een weegschaal ben ;-)) en daar begint voor mij het genieten al. Eigenlijk vind ik het gewoon fijn om met papier en lijm en inkt bezig te zijn. Als ik zie dat mijn vingers onder de inkt zitten ben ik stiekem ook een beetje blij. Als mensen me vragen om een kaartje waar bepaalde elementen in verwerkt moeten zitten, beschouw ik dat als een uitdaging. En als dan daarna de koper/ ontvanger me een complimentje geeft, denk ik: hier doe ik het voor!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik maak kaarten omdat ik het heerlijk vind om me hiermee te ontspannen. Daarna geniet ik ervan om iemand een kaartje te sturen en later een reactie te horen. Je kaartjes zijn weer prachtig. Groetjes en lekker doorgaan, mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik maak kaarten omdat ze klein en nuttig zijn.....creativiteit is mijn mindfullness. Ik kan wel groter en arteristieker gaan werken maar zoiets geef je niet zo makkelijk cadeau en waar laat je al die grote dingen......zelf ben ik gek op enveloppen open maken ( heeft iets spannends) en handgeschreven tekst. Je neemt er bewust tijd voor. Merk alleen dat daar steeds minder tijd voor is want krijg steeds minder kaartjes in de brievenbus. Via mail vind ik het toch onpersoonlijker. En een eigen kaart is uniek, het onderscheidt zich van de massa. Al geef je 10 mensen hetzelfde pakketje, de kaart wordt toch anders ! Daarom maak ik nog kaarten. Het ontspant mij en ik geef een verrassend,uniek,persoonlijk rustmomentje in handen.
  Ik ben altijd blij met jouw creativiteit want die prikkelt mijn creativiteit. Dank je daarvoor !

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Nou ik kan je gelijk uit de droom helpen hoor....want dat prachtige kaartje wat vorige week bij me in de bus viel, dat deed mij zo goed, en daar werd ik zó blij van! Hij staat er nog steeds, en daar geniet ik dan elke keer van. Na een tijdje stop ik deze eigen gemaakte kaartjes in een doos, weggooien dat kan ik niet, omdat het speciaal voor mij is gemaakt!
  Zelf haal ik zoveel voldoening en ontspanning uit deze hobby. Alleen al het zitten in mijn hoekje geeft mij een goed gevoel, met al die heerlijke spulletjes om me heen.
  Het bij elkaar zoeken van materialen, lekker prutsen, de geur van de lijm, heerlijk.
  Het komt werkelijk niet in me op om het af te doen via de mail o.i.d., en met Facebook ben ik zelfs gestopt, een heel goeie beslissing!
  Kortom het maakt mij gewoon heel gelukkig, en ook alle mensen die ik op deze manier heb leren kennen, elkaar inspireren, daar geniet ik enorm van!
  Dusse, lekker door frutselen jij hoor! Daar genieten wij nl. ook zo van!!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. heerlijk ontspannen
  dat is mijn reden!
  groetjes ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Je hebt weer prachtige kaarten gemaakt! Vooral nr. 1 is bij mij favoriet :). Happy... dat word ik van knutselen. Ruimte in mijn hoofd maken, ook een soort van verwerking. Ik vergelijk het altijd met ademhalen: kan niet zonder. Er zijn wel eens momenten dat ik er niet aan toe kom, en daar word ik heel erg gefrustreerd van. Zoveel ideeën, maar gewoon even geen tijd of energie. Soms leg ik alles wat 'moet' aan de kant, en maak dan even een momentje voor mezelf. Heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Heerlijk om zo tot rust te komen, werkt hier ook zo. Gewoon even alles achter je laten en lekker fröbelen, dat is zo ontspannend!
  grtz.Colien

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Vandaag is Lot jarig...ze zegt: vroeger kreeg ik zoveel kaarten...nu bijna niet meer. Iedereen feliciteert via facebook. En ik vind het zo leuk om post te krijgen...en het is ook nog eens een keer maandag, de post komt dus niet.
  Ik heb een extra kaart voor haar gemaakt, en die in de brievenbus gestopt...
  Ik heb het ook, wat moet ik met al die gefreubelde kaarten?? Maar inderdaad, het is heerlijk om met al die spullen aan de slag te zijn...te genieten van het mooie papier...mensen in je omgeving wat extra aandacht te geven...
  En als je me je adres nou eens ff mailt...dan heb ik weer een reden om een kaart te maken en die te versturen!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Haha, ik deel je buien echt wel hoor! Maar juist dan ga ik aan de freubel, het negatieve gevoel van mij af freubelen........heerlijk ontspannen word ik daar dan van. En vaak weer met nieuwe ideeen te over.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. En door mijn eigen verhaal vergeet ik nog dat ik je kaartjes zo tof vind. Als je "Blogblom" boven in mijn sidebar verschijnt, denk ik: ha leuk, een kaartje van Inge. Je hebt een ontzettende gave stijl, en dat vind ik super!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Toffe kaartjes! Ik vind vooral je eerste super mooi, maar de andere twee mogen er natuurlijk ook zijn! Soms denk ik ook dat ik het te druk heb om te knutselen, maar juist door er tijd voor te maken en heerlijk mijn eigen ding te doen kom ik tot ontspanning. En de ene keer lukt het beter dan de andere, maar over het algemeen word ik dan weer blij van het resultaat na zo'n middagje of avondje. En het hoeft ook niet altijd even origineel of kunstzinnig te zijn vind ik. Als je er zelf maar blij van wordt! En ik denk dat de online wereld nooit het 'echte kaartje' zou kunnen vervangen. Het blijft toch veel persoonlijker en specialer om een kaartje te ontvangen. En zeker een zelf gemaakte :). Blijf lekker door gaan en dan kunnen wij er in blogland ook weer van genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik ken dat gevoel ook. En dan gaan de portokosten weer omhoog. Of ik hoor dat de kerstkaarten weg gegooid worden. Maar iedereen die ik er over spreek vindt het zo leuk om een kaart te ontvangen. En toch doen ze zelf alles via FB. Het is zo onpersoonlijk. Dus wissel ik de kaarten af met freubelen in mijn art journal.
  Dit zijn weer mooie kaarten. Blijf ze vooral maken!!
  Gr. GZ

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik geniet ervan om te zien hoe we allemaal met onze hobby bezig zijn. Voor mij is is het heerlijk om mijn hoofd leegmaken en even me time. Ik ben van de oude stempel: een kaartje voor wat voor gelegenheid dan ook verstuur je per post. Wat is er nou leuker dan post krijgen? Helaas denkt niet iedereen daar zo over, maar dat kan mij niet schelen, zolang ik er nog mensen een plezier mee doe....
  Jouw kaartjes vind ik weer geweldig, dank voor de inspiratie!

  groetjes, Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Om via de openbare media te feliciteren, dat stuit eigenlijk tegen mijn gevoel in. Een kaart in de bus, post op de mat, dát is juist bijzonder. Iemand die aan jou denkt, vaak dagen van tevoren is speciaal.
  Dat is één van mijn redenen om te knutselen. Kaarten maken is mijn hobby, daar beleef ik plezier aan en dat geeft voldoening. Mijn hobby ook nog te kunnen delen is fijn. Nou moet ik wel toegeven dat mijn kennissenkring behoorlijk is uitgebreid juist door media zoals Blogger (-;

  Ik hoop dat je nog heel lang door blijft gaan met knippen, scheuren en plakken. Dan rollen er toch altijd mooie exemplaren uit. Ook al verdwijnt het een of ander in de prullenbak. Lekker laten liggen en opnieuw beginnen. Komt goed.
  Hartelijke groet,
  Judith

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Alles wat ik als knutselaar ervaart is hierboven al gezegd.
  Knutselen geeft rust, toch werk het brein op volle toeren waardoor er geen plaats is voor 'negatieve dingen'.
  En....dan komen er mooie kaarten uit je handen. Allemaal speciaal, want geen enkele winkel verkoopt ze.
  Jouw kaarten zijn juweeltjes, dus vooral doorgaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Lieve Inge! Het is wél artistiek & kunstzinnig, misschien niet iets wat in het stedelijk museum komt te staan, maar toch. Lekker puh! ;-)
  xxx!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Mijn reden om kaarten te maken is: dezelfde reden als jij noemt, lekker ontspannen in je eigen scrapwereld, leuke stempels, leuke papiertjes. Lekker je eigen kleurtjes en stijl bepalen dat ben ik,wat daar uit die kaart komt. Ook vind ik het geweldig dat ik mensen persoonlijk kan raken met een eigen gemaakte kaart of kado. Ik kies iets uit op mijn kaart waarvan ik weet dat mensen dat waarderen, dat dat ook dingen zijn die hen intereseren, dat probeer ik dan vast te leggen op mijn kaart, en mensen waarderen het ook als je het zelf maakt, je hebt er toch energie in gestoken, en de mensen die het niet waarderen? Die krijgen een gezellig mailtje of lief appje met de verjaardag, iedereen tevreden! Gelukkig wordt post via de bus, erg gewaardeerd, dus voorlopig werk genoeg, lol!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Vooral jezelf blijven opsluiten in je kamertje zou ik zo zeggen! Heerlijk toch om zo even te kunnen wegdromen in je gedachten en dan ook nog zulke mooie creaties maken. Enne...ik weet zeker dat mensen het super waarderen om zo'n prachtige met zorg en liefde gemaakte kaart te ontvangen! Groetjes Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Heel herkenbaar, soms bekijk ik mijn voorraad en denk ik: wat moet ik ermee. Maar als ik dan weer leuke reacties krijg van mensen om me heen en er vragen mensen aan mij of ik een setje kaarten voor ze wil maken, weet ik: het wordt nog steeds gewaardeerd. Als ik scrap met foto's heb ik veel minder dat gevoel van voor wie doe ik het nu eigenlijk. Dat doe ik helemaal voor mezelf en ook om te ontspannen, heerlijk! En mooie momenten vastleggen is waardevol voor nu en later. Lekker blijven doen dat plakken en knippen. Arts & crafts keep you sane ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Haha heel herkenbaar! Ook ik maak kaartjes om te kunnen ontspannen maar ook juist om ze te versturen. Ik heb me dit jaar voorgenomen om elke week minimaal 1 iemand een kaartje te sturen los van de verjaardagen. De reactie s zijn zo mooi zo bemoedigend, kaartjes die op precies de goede momenten op de mat blijken te vallen, mensen die totaal verrast zijn om zomaar een mooie kaart op de mat vinden, zo weinig moeite en dan iemand weer weten te laten stralen omdat jij de moeite hebt genomen om je te ontspannen en iets moois te maken en te sturen naar die ander.

  BeantwoordenVerwijderen