vrijdag 24 september 2010

Foto op vrijdag

Knippen, snijden, prikken...
Dit 'gereedschap' gebruik ik zó vaak.
De snijmachine is het alleroudst, ooit gekocht om foto's mee te snijden.
Het 3d schaartje is misbruikt voor stofjes en lintjes en een beetje bot bij de puntjes, toch is het mijn fijnste schaartje.
Het mesje is vaak gebruikt, weinig vervangen en nog steeds scherp.
De prikpen gebruikte ik in een grijs verleden voor 'ornare' (heette dat niet zo, die gaatjes prikken in kaarten?) en nu vooral bij het maken van stiksteekjes (met ijzergaren).

Lees vooral ook even de reacties op de vorige vrijdagpost, en die van dáárvoor. Er staan echt leuke tips in! Zo weet ik nu dat schuursponjes heel handig kunnen zijn voor het aanbrengen van Distress ink. Dat je glimmermist goed in een schoenendoos (met keukenpapier) kunt sprayen om spetters te voorkomen. En dat voor het distressen veel schaartjes en ook nagels gebruikt worden.

Ik vind het zo leuk, al jullie reacties! Dus...terugkomend op de foto, hoe knippen, snijden en prikken jullie?

Fijne vrijdag!

13 opmerkingen:

 1. hihihi eigenlijk een beetje saai maar net als jij en het oudste schaartje is het trouwste..
  groetjes,lean.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel leuk om zo van ieder te lezen hoe je de spullen gebruikt. Zo heeft iedereen zijn eigen manier.
  Van de materialen die je vandaag toont... Ook ik gebruik een snijmachine voor te snijden. Ik heb wel 3 schaartjes die ik altijd gebruik: 1 voor het fijne knipwerk, een pincetschaartje voor de "middenstukjes" weg te knippen en 1 voor de lintjes e.d.
  Een snijmesje heb ik al jaren van Lacé waar een heel fijn puntje aan zit. En ook de prikpen van pergamano die ik gebruik om de borduurpatronen te prikken maar ook om gaatjes te prikken voor stiksteekjes op scrapkaartjes.
  Groetjes, Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Om kaarten te snijden heb ik een snijmachine van Making Memories en die werkt prima, maar als ik ergens een klein randje af wil hebben gebruik ik toch gewoon mijn lineaal (doorzichtig, met ruitjes en snijrand, je kent 'm vast)en een afbreekmesje van Olfa, zodat je snel weer een scherp mesje hebt als het wat botter wordt. Voor het fijnere werk heb ik ongeveer eenzelfde mesje als jij hebt, ook van Olfa.
  Om te knippen heb ik een klein fijn schaartje, maar met iets grotere ogen in het handvat. Vind ik iets fijner vasthouden. Een prikpen gebruik ik nooit.

  Fijn weekend!

  Groetjes, Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik knip met een fiskars schaartje,met een hele scherpe punt,dat is echt mijn fijnste schaartje en ik heb de Fiskars snij machine,makkelijk de mesjes te vervangen,wat ik overigens niet vaak doe omdat het zo makkelijk is met een oud mesje heb je gelijk ruwe randjes!(tip!!!)En verder heb ik een prikpen,en snijden doe ik niet,ik vind die messen altijd zo eng en ik hou van knippen....
  Fijn weekend!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Net zoals jij het doet. Met de snijmachine (echt HEMA) voor het groffe werk, het 3D schaartje en een mesje voor het fijnere werk en ik prik ook met een prikpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk om te lezen waar iedereen mee werkt!
  Ik snij met cardstock met een quiltlineaal en een afbreekmes (kan niet goedkoper hé).
  Prikpen heb ik van pergomano, maar gebruik ik niet zoveel:) De stiksteekjes doe ik met de naaimachine.
  groetjes en alvast een fijn weekend
  Neline

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk om te tips te lezen... m de randjes oud makene n krullen? Eerst nat maken met een vochtig doekje, dat even in laten trekken en dan over je papier aaien, dan gaat de bovenste laag eraf.
  Koffiemelk geeft een oude look, denk aan een rekverband dopen in koffiemelk uitknijpen dan de heattool erop, en een mooi resultaat;)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik knip met 'n schaartje met een micropunt waar ik zuinig op ben. Ja ook van Fiskars. Een goede snij-lineaal met een metalen rand. En verder hetzelfde materiaal als jij Inge.

  Heb een fijn weekend, Angèle

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuk weer om te lezen.Ik knip met hetzelfde soort schaartje als jij, mar heb er meer. Een grote voor het grove werk, een kleinere voor minder lastige dingen en het kleitje voor precies werk.
  Snijden doe ik altijd m.b.v. een stalen liniaal en een snijmesje, ook ziets als jij gebruikt.
  En een prikpen heb ik ook, voor borduurdingetjes en soms voor een nietje op een lastige plek. Twee gaatjes erin, nietje erdoor en aan de achterkant plat drukken.

  Groetjes, Marjan

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb een schaartje van de IKEA, en een pincetschaar voor de kleine dingetjes. Het afbreekmesje en de liniaal haal ik goedkoop. Als de liniaal niet meer recht is, gooi ik hem weg en gebruik een nieuwe. Prikpen is van Nellie Snellen, heb ik gekregen in een Candy. Verder gebruik ik voor grotere gaatjes een revolvertang.Als er plakrandjes op mijn schaartje zitten, haal ik dat weg met een beetje wasbenzine. Dan knipt-ie weer als vanouds.

  groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo Inge,
  Ik heb deze vraag op mijn blog beantwoord (-:
  Wat leuk om te zien wat jij gebruikt en de reacties die je op je vraag hebt gekregen!
  Groetjes van Judith

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb sinds kort de Scor-Pal met snijmat, die laatste is heeeel handig om kaarten in allerlei formaten te snijden, je hebt wel nog een lat en snijmes nodig. Mijn schaartje lijkt verdacht goed op het jouwe :)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ha Inge, wat leuk zulke posts om tips uit te wisselen...ikzelf ben nog steeds op zoek naar de juiste snijmachine...wel wat goedkope dingen van de Action enzo gehad maar die snijden niet recht of zijn na de kortste keren al bot...DUS ik gebruik gewoon een aluminium liniaal en een goed stevig mes, de Stanley FatMax die ik ook voor mijn studie veel gebruik..

  knippen...daar heb ik een reeks schaartjes voor eem setje van drie van de Ikea voor het gewone knipwerk en een aantal kleine 3D schaartjes van de Action voor het kleine knipwerk, waarvan 1tje speciaal voor mijn lintjes(volgens mij dezelfde als die jij gebruikt) Ik ga er echter nog eentje van de V&D kopen, die is wel iets duurder, zo'n 3euro ofzo, maar die heeft wel fijne rubberen handvatjes....

  En prikken...dat doe ik zelden, maar als ik het doe gebruik ik meestal gewone een brede naald


  hoop dat dit duidelijk is;-)
  xxDebbie

  BeantwoordenVerwijderen